Kasztanowce to lubiane i powszechnie sadzone w miastach drzewa
alejowe, które cieszą nas wczesnym kwitnieniem, ozdobnymi liśćmi oraz
ulubionymi jesiennymi owocami.
Wygląd
Kasztanowiec biały to mieszkaniec Europy, dlatego dobrze czuje się w naszym klimacie.Roślina posiada prosty gruby pień, na którym osadzona jest spora - ok. 20 -25m - korona o szeroko stożkowatym kształcie.
Kasztanowiec zakwita w maju, produkując spore - 30cm - wiechy złożone z białych kwiatów z umieszczoną centralnie różową plamką. Ten gatunek zawiązuje liczne, typowe dla kasztanowców owoce, w kolczastej łupinie.
Duże pięciopalczaste liście, osadzone na długim ogonku przebarwiają się jesienią na ciepły żółty kolor.Stanowisko i uprawa
Kasztanowiec to roślina niewybredna, dobrze rośnie na każdej przepuszczalnej i przeciętnej glebie.
Preferuje gleby żyzne, szkodzi im nadmiar wilgoci i stagnująca woda. Odpowiada mu podłoże o o wyższym pH, dlatego dobrze rośnie w glebach o odczynie od obojętnego po zasadowe.
Jest to roślina światłożądna, najlepiej rośnie na stanowiskach w pełnym słońcu, ale toleruje niewielki półcień.
Kasztanowiec dodatkowo nie ma dużych wymagań wilgotnościowych, wystarczą jej gleby umiarkowanie wilgotne, doskonale radzi sobie z niedoborami wody i suszą. Nie szkodzi mu zanieczyszczone i przesuszone miejskie powietrze.
Drzewa, nawet młode, są całkowicie mrozoodporne.
Gatunek boryka się z uporczywym szkodnikiem jaki jest szrotówek kasztanowcowiaczek, osłabiającym i nieszczącym niemal wszystkie kasztanowce białe w Europie. By zapobiec inwazji motyla należy regularnie usuwać opadające liście, w których zimują owady oraz sprzyjać zadamawianiu się w ich koronach sikorek, będącymi naturalnym wrogiem szkodnika.Zastosowanie
Ze względu na bardzo duże rozmiary i rozłożystą gęstą koronę kasztanowiec czerwony to raczej drzewo do dużych założeń. Roślina doskonale sprawdzi się w grupie sadzona nieregularnie w parkach lub w równej linii jako aleja czy szpaler.
Ze względu na dużą dekoracyjność, kasztanowiec czerwony może być sadzony jako okaz soliterowy.