Jodły hiszpańskie to dość egzotycznie wyglądająca grupa iglaków, która wymaga zacisznych i ciepłych stanowisk z uwagi na niepełną mrozoodporność. Zaliczane są do grupy rarytasów roślinnych. 'Glauca' to wolno rosnąca odmiana w kolorze srebrzystej zieleni.
Wygląd
'Glauca' posiada stożkowy dość nieregularny pokrój. Rośnie wolno, 30-letnie egzemplarze osiągają zaledwie 5m wysokości.
Jodły hiszpańskie rozpoznamy dzięki krótkim (1,5-2 cm) wąskim igłom spiralnie ułożonym na pędzie, tworzących charakterystyczne „szczotki”, które w przypadku 'Glauca' są niebieskosrebrne.
Stanowisko i uprawa
Jodły hiszpańskie powinny być sadzone na słonecznych lub lekko ocienionych, koniecznie osłoniętych od wiatrów stanowiskach, ponieważ nie są w pełni mrozoodporne. Zaszkodzić im mogą też wiosenne przymrozki, które niszczą bezbronne młode przyrosty.
Bez ochraniających zabiegów jodły hiszpańskie mogą być uprawiana jedynie na Pomorzu Zachodnim i wzdłuż zachodniej granicy kraju. Młode egzemplarze powinny być osłaniane na zimę w rejonach na zachód od Wisły. W pozostałych częściach kraju roślina może mieć problem z przezimowaniem.
Gleba powinna mieć odczyn kwaśny lub lekko kwaśny oraz być stale wilgotna i żyzna. Uprawie sprzyja bliskość zbiornika wodnego, gdyż iglak bardzo źle reaguje na suche (zwłaszcza zanieczyszczone) powietrze, przez które choruje lub przemarza.
Zastosowanie
Jeśli zdecydujemy się posadzić jodłę hiszpańską 'Glauca' w naszym ogrodzie, powinniśmy się postarać, aby pozostała ona dobrze widoczna na rabacie.
W jej otoczeniu możemy stosować niższe barwne byliny (rudbekia błyskotliwa, astry chińskie, firletkę omszoną czy modne ostatnio łubiny), róże okrywowe (np. różowa - 'The Fairy', żółta - 'Shockwave' czy czerwona - 'Bienenweide Rot') lub ozdobne krzewy (berberysy, tawuły, wierzba 'Hakuro Nishiki' lub budleje Dawida).
Spośród iglaków skusić możemy się na sosnę górską 'Varella' czy 'Mops', cyprysika groszkowego 'Curly Tops' lub ' Filifera Aurea' oraz łatwe w uprawie jałowce.