Śliwy to jedne z lepiej zimujących w naszym kraju drzew owocowych, które zazwyczaj bywają szczepione na podkładce z 'Ałyczy' - urosną na słabszych glebach, lub na 'Węgierce Wangheima', która choć bardziej wymagająca, to zapewnia lepsze plony.
Wygląd
'Węgierka Dąbrowicka' jest odmianą intensywnie i szybko rosnącą, wytwarzająca początkowo, kulistą koronę, która z wiekiem przybieraj luźniejszą, bardziej rozłożystą formę.
Roślina dorasta do 5m wysokości i szerokości. Zakwita wcześnie, w maju, obficie obsypując się białym kwieciem.
Owoce dojrzewają w połowie lata i w sierpniu zaczynają być gotowe do zbioru. Śliwki są średniej wielkości (do 40g), intensywnie fioletowe z matowym nalotem. Roślina zaczyna owocować w trzecim roku od posadzenia, jednak na corocznie obfite plony należy odczekać ok. 5 lat.
Stanowisko i uprawa
Drzewa owocowe sadzimy w dobrze nasłonecznionej części ogrodu, gdzie słońce operuje cały dzień - jest to warunek prawidłowego dojrzewania owoców.
Jeśli chcemy, by rośliny szybko rosły i obficie plonowały, musimy zapewnić im żyzne podłoże, najlepiej uprzednio zaprawione kompostem. Śliwy wolą lżejsze gleby, dlatego źle będą rosły na gliniastym podłożu.
Młode drzewka wymagają obfitego podlewania, starsze doskonale radzą sobie same. Rośliny warto regularnie przycinać, usuwając tzw. wilki oraz gałęzie rosnące do wnętrza korony, dzięki czemu są zdrowe i wytwarzają dorodniejsze owoce.
Wiosną - na przełomie kwietnia i maja warto pomyśleć o prewencyjnym oprysku chroniącym drzewka przed chorobami i szkodnikami.
Roślina posiada wysoką mrozoodporność i może być sadzona na terenie całego kraju, za wyłączeniem jego najchłodniejszych regionów czyli Suwalszczyzny i Podhala. Dla uzyskania obfitego plonu wskazane jest zapylenie krzyżowe, a dla naszej odmiany najlepszymi zapylaczami będą: 'Cacanska Rana', 'Opal', 'Renkloda Ulena', 'Węgierka Łowicka', 'Cacanska Najbolja'.Zastosowanie
'Węgierka Dąbrowicka' znajdzie zastosowanie w sadzie owocowym jako dorodne drzewo
zapewniające świeże owoce w jesiennym okresie. Późne zawiązywanie
zalążków owocowych zmniejsza ryzyko ich przemarznięcia podczas
wiosennych przymrozków gwarantując coroczny plon.