Zimozielona roślina ozdobna dzięki swoim kwiatom i owocom, która ma bardzo niską mrozoodporność i wysokie wymagania uprawowe. Polecamy cierpliwym i doświadczonym ogrodnikom.
Wygląd
Skimia japońska to zimozielony, niski krzew o dużych, lancetowatych, błyszczących liściach, które uszkodzone wydzielają przyjemny zapach.
W ciepłe zimy roślina zakwita już w kwietniu, lecz główne spektrum kwitnienia przypada na maj. Kwiaty rozwijają się z czerwonych pąków i tworzą białe wiechy na różowych szypułkach.
Po przekwitnięciu zaczynają zawiązywać się kuliste owoce, które jesienią wybarwiają się na czerwony kolor.
Skimia japońska, to roślina dwupienne - męskie egzemplarze gdy kwitną przyjemnie pachną, żeńskie zawiązują ozdobne owoce.
Stanowisko i uprawa
Roślina wymaga jasnych, półcienistych stanowisk bez silnej bezpośredniej operacji słonecznej. Im jaśniejsze stanowisko (lecz nie nasłonecznione) tym obfitsze kwitnienie i ładniej wybarwione owoce. Brak dużego zacienienia oraz bezpośredniego nasłonecznienia to warunek konieczny do powodzenia w zimowaniu rośliny.
Skimie wymagają żyznych, próchniczych i przepuszczalnych gleb o obniżonym pH - gleby kwaśne i lekko kwaśne. Krzewy wymagają stale wilgotnego, lecz nie mokrego podłoża, z którego szybko wypadają.
Jesienią i w bezśnieżną zimę należy pamiętać o podlewaniu rośliny, gdyż jest ona narażona na zjawisko susz fizjologicznej.
Gdy grożą nam wiosenne przymrozki, roślinę obowiązkowo okrywamy!
Zastosowanie
W zdecydowanej większości kraju skimia to roślina nie zimująca w gruncie, która na zimę chowamy do domu, dlatego głównie uprawiamy ją w ozdobnych donicach.
Nieliczni ogrodnicy, którzy mogą sadzić ją w ogrodzie powinny posadzić ją pomiędzy rododendronami, azaliami japońskimi, kalmiami oraz pierisami, które mają podobne wymagania uprawowe.
Roślina również ładnie prezentuje się posadzona we własnym towarzystwie posadzona w większej grupie.