Pigwowce to łatwe w uprawie krzewy miejsc słonecznych, które doskonale poradzą sobie na przeciętnej czy nawet słabszej słabszej glebie.
Wygląd
'Andenken an Karl Ramcke' to średniej wuielkości, rozłożysty krzew, który osiąga do 100cm wysokości i podobnej szerokości. Roślina rośnie dość szybko, przyrastając do 10cm na rok.
Krzewi wytwarza silne, sztywne cierniste (!) pędy, pokryte licznymi, drobnymi, wydłużonymi listkami o pięknym połysku. Odmiana na przełomie kwietnia i maja ginie pod drobnymi, pomarańczowoczerwonymi kwiatami z mało wyraźnym żółtym środkiem.
Jesienią na krzewie pojawiają się kuliste, twarde owoce przypominająca małe, żółte jabłka.
Stanowisko i uprawa
Pigwowce to idealne rośliny dla osób zabieganych - nie wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, skomplikowanego cięcie czy oprysków prewencyjnych.
Jak większość roślin lubią żyzną i próchniczą glebę o stałej wilgotności. Pigwowce to jednak rośliny bardzo wytrzymałe i tolerancyjnie, pięknie urosną na każdej, nawet słabszej glebie o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym, pod warunkiem pełnego nasłonecznienia.
Krzewy są wytrzymałe na suszę oraz miejskie zanieczyszczone powietrze, a co ważniejsze posiadają pełną mrozoodporność na terenie całego kraju.
Roślina wybitnie nie lubi przesadzania - przyczyną jest głęboki i dobrze
rozbudowany system korzeniowy, który podczas próby wykopania zostaje
uszkodzony.
Zastosowanie
Rośliny idealnie nadają się do tworzenia atrakcyjnych, kwitnących, wiosennych kompozycji. Dobrym towarzystwem dla tych krzewów będą żółte forsycje np. 'Maluch' oraz 'Golden Times', ozdobne wiśnie - 'Kanzan' czy 'Kiku shidare zakura' oraz zachwycające migdałki i złotokapy.
Nieco orientalny charakter pigwowców zachęca do ich wkomponowania do ogrodu w stylu japońskim razem z dekoracyjnymi odmianami miłorzębów oraz prowadzonymi w formie ogrodowego bonsai jałowcami czy sosnami górskimi.
Niewielkie rozmiary rośliny i dobra reakcja na cięcie sprawia, że odmiana może z powodzeniem być wykorzystywana do prowadzenia w sporej donicy jako ozdoba balkonu czy tarasu.
Informacje ekstra
Owoce pigwowca to prawdziwa skarbnica witamin. Warto robić z nich przetwory i nalewki. Pigwy można kroić i wrzucać do herbaty zamiast cytryny.
Oto propozycja na sok lub/i nalewkę:
Dojrzałe owoce zbieramy i myjemy, następnie kroimy w plastry. Wsypujemy do dużych słoików i zasypujemy cukrem. Polecamy zasypywać owoce warstwami (warstwa owoców, warstwa cukru i znów warstwa owoców, itd..), wypuszczą wtedy więcej soku i w szybszym czasie. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy na oknie (miejsce powinno być dobrze naświetlone) na okres około miesiąca (aż rozpuści się cukier i pigwa puści sok).
Po tym czasie odcedzamy syrop - na tym etapie mamy sok-syrop, który możemy zlać do butelek w okresie jesienno-zimowym dolewać do herbaty.
Ów syrop możemy też zalać spirytusem i odstawić do ciemnego miejsca, by się "przegryzło" przez okres 3-6miesięcy - wtedy to otrzymamy nalewkę.