Ozdobna odmiana znanej wszystkim jarzębiny nie wymagająca szczególnej uwagi właściciela ogrodu. Jarząb pospolity 'Pendula' nie wymaga cięcia i częstego nawożenia, należy jedynie unikać bliskości drzew owocowych. Drzewo odnajdzie się zarówno w ogrodach przydomowych, jak i zieleni osiedlowej.
Wygląd
'Pendula' to płacząca forma przypominająca "płaczącą" parasolkę - nie przycinane pędy sięgają samej ziemi.
Dostępne w szkółkach rośliny to egzemplarze szczepione na pniu, dlatego ich wymiary są zależne od wysokości szczepienia. Zraz zazwyczaj znajduje się w odległości 100 do 170cm od podłoża, takie drzewka osiągają średnio 3m wysokości i szerokości.
Wiosną roślina pokrywa się pierzastymi, jasnozielonymi liśćmi, które z końcem maja zaczynają ciemnieć i przybierają głęboki, ciemnozielony kolor. Jesienią drzewo wybarwia się na żółto i pomarańczowo.
Dodatkową atrakcją są spore, białe majowe kwiaty, które niestety słyną z niezbyt przyjemnego zapachu. Stanowią jednak niewątpliwą ozdobę wraz z intensywnie zielonymi, młodymi liśćmi. Jesienią z kolei jarząb obsypany jest charakterystycznymi, czerwonymi owocami, ładnie współgrającymi z ciepłym wybarwieniem liści. Owoce utrzymują się długo, bo aż do stycznia, stanowiąc - wraz z płaczącym pokrojem rośliny uwydatnionym w stanie bezlistnym - zimową atrakcję ogrodu.
Stanowisko i uprawa
Jarzęby to rośliny niewybredne, dobrze rosną na każdej glebie, choć najbardziej lubią te luźne i przepuszczalne. Roślinie szkodzi nadmiar wilgoci i stagnująca woda, dlatego nie zalecamy sadzić jej w gliniastym czy ilastym podłożu. Drzewo urośnie na ubogim piaski, choć będzie skromnie owocowało i nie osiągnie pełnych wymiarów.
Jest to roślina światłożądna, najlepiej rośnie na stanowiskach w pełnym słońcu, ale toleruje też półcień. Preferuje podłoże o lekko kwaśnym pH, lecz dobrze rośną również na glebie o odczynie obojętnym czy lekko zasadowym.
Drzewa, nawet młode, są całkowicie mrozoodporne w naszych warunkach klimatycznych.
Zastosowanie
Roślina ze względu na płaczącą koronę sięgającą samej ziemi zalecana jest do większych ogrodów, gdzie w całej okazałości wyeksponuje swój piękny i nietypowy jak na gatunek płaczący pokrój.
'Pendula' powinna być stosowana jako swobodnie rosnący soliter na widocznych wzniesieniach lub w parkach w otoczeniu trawnika lub - jeśli istnieje taka możliwość - wody.
Drzewo można posadzić w towarzystwie niższych ozdobnych roślin takich jak róże (np. z grupy parkowych - polecić można odmianę 'WESTERLAND' - łatwą w uprawie i pachnącą), odporne rododendrony (np. 'Kazimierz Wielki' o karminowych kwiatach) oraz odznaczające się zimą - dzięki czerwonym pędom - derenie białe (np. o żółtych - 'Aurea' czy pstry liściach - 'Elegantissima').
Z udziałem kwitnącej w maju jarzębiny można stworzyć rabatę atrakcyjną wiosną, wtedy jej nasadę wystarczy obsadzić licznymi tulipanami, narcyzami, hiacyntami i kwitnącymi w czerwcu kosaćcami bródkowymi, które bez problemu będzie można przesadzić, gdy jej gałązki zaczną sięgać ziemi i zasłaniać rośliny.
Jeśli chcemy z udziałem jarząba 'Pendula' stworzyć większą rabatę w naturalistycznym stylu, posadźmy go z sosną górską np. 'Carstens', irgą płożącą, ozdobnymi trawami - miskatntem chińskim 'Zebrinus' czy 'Morning Light' oraz kwitnącymi roślinami takimi jak kalina koralowa 'Roseum', pęcherznica kalinolistna, lilak koreański 'Miss Kim' czy przegorzan pospolity i przywrotnik ostroklapowy.
Informacje ekstra
Korale jarzębiny zimą są chętnie zjadane przez ptaki. My także możemy je wykorzystać do celów spożywczych. Najpierw pozbywamy się goryczki z owoców. Owoce jarzębiny krótko gotujemy 3 razy po 3-4min - za każdym razem w nowej wodzie.
Robimy syrop z wody i cukru: na 1l wody używamy 1kg cukru. Mieszany i gotujemy razem do uzyskania syropu. Do syropu wsypujemy owoce - na podaną ilość będzie to około 2kg jarzębiny. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę, pilnując by się nie przypalało, często mieszany - czynność tę powtarzamy 3 razy. Następnie przekładamy do słoików.