Odmiana o smacznych, czerwonych jesiennych owocach. Mało podatna na ataki parcha jabłoni oraz mączniaka.
Wygląd
'Rubinola' jest odmianą intensywnie i szybko rosnącą, wytwarzającą szeroką, kulistą koronę.
Roślina dorasta do 5m wysokości i ok. 6m szerokości. Zakwita średnio wcześnie, pod koniec maja, obficie obsypując się białym kwieciem.
Owoce dojrzewają jesienią i pod koniec września
zaczynają być gotowe do zbioru. Jabłka są duże, intensywnie czerwone.
Stanowisko i uprawa
Drzewa owocowe sadzimy w dobrze nasłonecznionej części ogrodu, gdzie słońce operuje cały dzień - jest to warunek prawidłowego dojrzewania owoców.
Jeśli chcemy, by rośliny szybko rosły i obficie plonowały, musimy zapewnić im żyzne podłoże, najlepiej uprzednio zaprawione kompostem. Jabłonie lubią piaszczysto-gliniastą glebę, gdyż nie przesycha ona tak szybko jak pozostałe rodzaje gruntu.
Młode
drzewka wymagają obfitego podlewania, starsze doskonale radzą sobie
same. Rośliny warto regularnie przycinać, usuwając tzw. wilki oraz
gałęzie rosnące do wnętrza korony, dzięki czemu są zdrowe i wytwarzają
dorodniejsze owoce.
Ze względu na silny wzrost i lepsze doświetlanie późno dojrzewających owoców zaleca się powtórne cięcie prześwietlające w drugiej połowie lata.
Wiosną - na przełomie kwietnia i maja warto pomyśleć o prewencyjnym oprysku chroniącym drzewka przed chorobami i szkodnikami.
Roślina posiada wysoką mrozoodporność i może być sadzona na terenie całego kraju wyłączając jego najchłodniejsze regiony - Suwalszczyznę i Podhale.
Zastosowanie
'Rubinola' znajdzie zastosowanie w sadzie owocowym jako dorodne drzewo zapewniające świeże owoce w jesiennym okresie. Późne zawiązywanie zalążków owocowych zmniejsza ryzyko ich przemarznięcia podczas wiosennych przymrozków gwarntując coroczny plon.