Szarłat zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowej żywności, w Polsce uprawiany z nasion jako roślina jednoroczna.
Wygląd
Szarłat to roślina o pokroju wyprostowanym, wzniesionym może dorastać nawet do 150cm wysokości przy 50cm szerokości. Liście duże jajowate w różnych odcieniach, umiejscowione na silnie rozgałęzionych łodygach. Purpurowe liczne kwiaty, na szycie rośliny zebrane są w kłosowe kwiatostany. Kwitnie od czerwca do jesieni. Roślina ozdobna zarówno z kwiatów jak i barwnych liści od zielonych do czerwonych.
Stanowisko i uprawa
Szarłat lubi ciepłe i osłonięte miejsce. Uprawiany w Polsce jako roślina jednoroczna, wymaga lekkich gleb o odczynie zasadowym i zbliżonym do obojętnego. Podłoże powinno być umiarkowanie wilgotne, nie za suche. Szarłat nie znosi również podłoży mokrych na takich stanowiskach rośnie słabo.
Należy sadzić je w miejscach słonecznych osłoniętych od wiatrów. Jest rośliną wybitnie ciepłolubną.
Uprawiamy go z siewu w kwietniu do ciepłego inspektu, młode rośliny potrzebują dużo światła do wzrostu, należy chronić je przed zraszaniem i skraplaniem gdyż atakowane mogą być przez choroby grzybowe. Następnie po pojawieniu się 2-3 liści pikujemy do większych doniczek, przed wysadzeniem do gruntu należy rośliny hartować wystawiając je na zewnątrz na klika godzin. Możemy siać roślinę wprost do gruntu po połowie maja. Szarłat bardzo dobrze wysiewa się sam i często rozprzestrzenia się po całym ogrodzie.
Zastosowanie
Szarłat jest uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna, ładnie prezentuje się na dużych rabatach bylinowych. Może stanowić tło dla kolorowych kwitnących roślin.
Połączyć go możemy z większymi bylinami: rudbekią, wysokimi astrami, białymi ostróżkami, liatrą kłosową, pysznogłówkami. Uroczo prezentuje się na trawiastych założeniach z miskantami cukrowymi oraz chińskimi 'Silberfeder', 'Rotsilber', 'Strictus'.
Sadzony w rzędzie wygląda niezwykle okazale, w dużych grupach jego kolorowe kwiatostany nadają kompozycją intensywności koloru.
Nadaje się na cięty kwiaty do wazonu możemy również kwiatostany ścinać i suszyć na suche bukiety.
Informacje ekstra
Jedna z najstarszych roślin uprawnych, była podstawową rośliną uprawną Inków i Azteków. Nazywana zbożem XXIw zyskuje coraz to większą popularność wśród miłośników zdrowej żywności.
Dla chrześcijan była symbolem pogaństwa, wiele upraw niszczono z tego powodu. Ziarno amarantusa miało znaczenie obrzędowe, z mąki robiono placki oraz wypiekano różne figurki bóstw i składano jako ofiarę.
Nasiona są niezwykle cenne ze względu na duże zawartości wit. E i B żelaza, wapnia, magnezu potasu i fosforu. Nie zawierają glutenu są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżają poziom cholesterolu. Liście również można spożywać - wrzucąć do sałatek lub lekko podsmażać na oliwie - są zasobne w wit.C oraz żelazo.