Roślina o wszechstronnym zastosowaniu - leczniczym, gastronomicznym oraz ozdobnym.
Wygląd
Koper to szybko rosnąca roślina zielna, która wytwarza długie - w sprzyjajązych warunkach nawet 120cm, puste w środku łodygi, na których od lipca do września pojawiają się spore, żółtozielone baldachy kwiatowe.
Liście kopru są charakterystyczne, drobne, pierzaste w o intensywnej zielonej barwie i silnym aromacie.
Stanowisko i uprawa
Koper nie ma dużych wymagań glebowych i urośnie na każdej przeciętnej glebie, najdorodniejsze okazy uzyskamy jednak, gdy roślina będzie rosła na żyznej, próchniczej, przepuszczanej glebie.
Stanowisko dla uprawy kopru powinno znajdować się w pełnym słońcu, a sama roślina powinna być regularnie podlewana.
Jeśli uprawiamy roślinę w przydomowym warzywniku, wysiewamy ją wiosną w pros do gruntu w 14 dniowych odstępach czasu. Dzięki temu zapewnimy w domowej kuchni stały zapas aromatycznych liści.
Zastosowanie
Roślina ma silnie utylitarny charakter dlatego najczęściej odnajdujemy ją w przydomowym warzywniaku obok innych uprawnych roślin.
W tradycyjnych ogrodach wiejskich w przydomowych przedogródkach możemy jednak spotkać jeszcze koper obok cynii wytwornej, rudbekii błyskotliwej, asparagusa i nasturcji większej .