Jarząb to niewybredne drzewo, rośnie nawet na przeciętnych glebach i jest w pełni mrozoodporne.
Wygląd
Odmiana kolumnowa, w starszym wieku wąsko-stożkowa osiąga rozmiar ok. 7m wysokości i 3m szerokości. Rośnie wolno, pędy są grube i wyprostowane. Liście ciemnozielone, długo utrzymują się na roślinie jesienną porą, złożone z 9-15 listków, od spodu szaro owłosione. Kwiatostany płaskie gęste, pojawiają się w maju w kolorze białym. Owoce bardzo dekoracyjne kuliste, pomarańczowe dojrzewają od lipca do października. Długo pozostają na drzewie i są chętnie zjadane przez ptaki.
Stanowisko i uprawa
Jarzęby to rośliny niewybredne, dobrze rosną na każdej glebie, choć najbardziej lubią te luźne i przepuszczalne. Roślinie szkodzi nadmiar wilgoci i stagnująca woda, dlatego nie zalecamy sadzić jej w gliniastym czy ilastym podłożu. Drzewo urośnie na ubogim piaski, choć będzie skromnie owocowało i nie osiągnie pełnych wymiarów.
Jest to roślina światłożądna, najlepiej rośnie na stanowiskach w pełnym słońcu, ale toleruje też półcień. Preferuje podłoże o lekko kwaśnym pH, lecz dobrze rośną również na glebie o odczynie obojętnym czy lekko zasadowym.
Drzewa, nawet młode, są całkowicie mrozoodporne w naszych warunkach klimatycznych.
Zastosowanie
Drzewo doskonale do małych i średnich ogrodów, rośnie powoli zatem nie wymaga większej pielęgnacji z naszej strony. Często sadzone w zieleni miejskiej, dobrze radzi sobie z zanieczyszczeniami powietrza.
Dobrze sprawdzi się w założeniach naturalistycznych, pięknie wygląda wśród dużych grup luźnych traw. wysokich miskantów olbrzymich, miskantów chińskich 'Vorlaufer', 'Adagio', nisiej rozplenicy japońskiej 'Hameln' oraz turzyc Buchanana.
Malowniczo wygląda sadzony w szpalerach lub niewielkich grupach. W miejskich kompozycjach możemy połączyć go z tawułami japońskimi, berberysami oraz pięciornikami. Dzięki temu stworzymy niezawodną rabatę na każde warunki.
Jarząb to idealne drzewo do wiejskich ogrodów, doskonale wpisuje się w rustykalne klimaty.
Informacje ekstra
Owoce po przetworzeniu są dobrym źrodlem wit.C.
PRZEPIS NA KONFITURĘ:
Najpierw pozbywamy się goryczki z owoców. Owoce jarzębiny krótko gotujemy 3 razy po 3-4min - za każdym razem w nowej wodzie.
Robimy syrop z wody i cukru: na 1l wody używamy 1kg cukru - mieszany i gotujemy do uzyskania syropu. Do syropu wsypujemy owoce - na podaną ilość będzie to około 2kg jarzębiny. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę, pilnując, by wywar się nie przypalał, często mieszany - czynność tę powtarzamy 3 razy. Następnie przekładamy do słoików.