Berberysy to duża grupa prostych w uprawie ciernistych krzewów o ozdobnych kolorowych liściach i ciekawych pokrojach. Berberys Thunberga 'Erecta' to ciernisty jasnozielony krzew, który dorasta do około 1,5m wysokości.
Łatwy w uprawie krzew o ciekawym pokroju, długo utrzymujących się koralowych owocach oraz soczysto zielonych liściach, które spektakularnie wybarwiają się jesienią. Walory te sprawiają, że 'Erecta' jest atrakcyjna przez cały sezon wegetacyjny, a także zimą.
Wygląd
Z początku pędy 'Erecty' są wyprostowane, roślina ma wąski pokrój kolumnowy. Z czasem pędy od połowy wysokości krzewu zaczynają rozrastać się na boki i 'Erecta' przybiera formę kielicha albo odwróconego stożka: dół rośliny pozostaje wąski, natomiast wyższe partie mogą mieć ponad 1 m szerokości.
Nowe pędy zawsze rosną pionowo w górę. W efekcie 'Erecta' tworzy ciekawą zieloną, kielichowatą "rzeźbę". W razie potrzeby nadmiernie rozrastającą się wszerz lub górę rośliny można przyciąć - bardzo dobrze znosi bowiem formowanie.
Na wyróżnienie zasługują liście: bardzo gęsto ułożone, w kolorze soczystej, świeżej zieleni. Na jesieni krzew natomiast "płonie" na pomarańczowoczerwono. Skojarzenie z ogniem wzmaga wzniesiony pokrój rośliny. Śmiało można powiedzieć, że jest to jeden z najbardziej atrakcyjnych jesiennych krzewów.
Na przełomie maja i czerwca na krzewie pojawiają się niepozorne, kremowe kwiaty.
Gdy opadną liście, widoczne stają się koralowe owoce, które długo utrzymują się na krzewie i zdobią go także zimą, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej przez ptaki.
Stanowisko i uprawa
Dobrze rośnie w półcieniu i w słońcu.
Jak przystało na berberysa jest prosty w uprawie: całkowicie odporny na mróz, niewymagający odnośnie podłoża, tolerancyjny względem pH, dobrze znosi suszę, zanieczyszczenia i cięcia formujące.
Nie lubi jedynie gleb ciężkich i mokrych.
Zastosowanie
Z uwagi na kielichowaty kształt wąski u podstawy krzew można podsadzić kolorowymi niższymi krzewami, np. żółtolistnymi tawułkami japońskimi ('Golden Carpet', 'Walbuma', 'Golden Princess'), niskimi berberysami np. kulistymi ('Kobold', 'Tiny Gold', 'Bagatelle') lub okrywowymi (czerwonym 'Red Carpet' lub żółtym 'Sunsation').
Zestawienie można umieścić na ciemnym tle roślin zimozielonych (świerków, jodeł czy żywotników), na którym ładnie odznaczać będzie się świeża zieleń berberysa. Jest to założenie łatwe w utrzymaniu, atrakcyjne przez cały sezon. Wszystkie wskazane odmiany ładnie przebarwiają się jesienią.
'Erecta' sprawdzi się też na jesiennej rabacie bylinowej z trawami. W tej roli sprawdzą się wysokie: trzcinnik ostroklapowy 'Karl Foerster' oraz złocień czerwonawy 'Clara Curtis' o różowych kwiatach. Pierwszy plan wypełnić mogą niższe (40 cm) niebieskie marcinki (np. odmiany 'Blaublux') i rozchodniki ogrodowe 'Herbsfreude'.
'Erectę' można posadzić bez towarzystwa wysokich roślina, np. na wrzosowisku w charakterze ekstrawaganckiej "rzeźby".
Krzew doskonale nadaje się również na nieformowane żywopłoty.
Informacje Extra
Odmiana ta poszczycić się może licznymi jadalnymi owocami. Jeśli zostawimy je na krzewie, będą dekorowały nasz ogród przez zimę, stanowiąc jednocześnie stołówkę dla ptaków. Ale możemy wykorzystać je też do celów kulinarnych. Oto propozycja na nalewkę:
SKŁADNIKI:
- na jeden kilogram owoców używamy pół kilo cukru lub nieco więcej (jeśli chcemy, by nalewka była bardziej słodka)
- 0,5l spirytusu
Dojrzałe owoce zbieramy i myjemy. Dobrze jest to zrobić po pierwszych przymrozkach lub przemrozić owoce dzień lub dwa w zamrażarce. Umyte i przemrożone owoce wsypujemy do dużych słoików i zasypujemy cukrem. Polecam zasypywać owoce warstwami (warstwa owoców, warstwa cukru i znów warstwa owoców, itd..), wypuszczą wtedy więcej soku i w szybszym czasie. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy na oknie (dobre jest miejsce dobrze naświetlone) na okres około miesiąca (aż rozpuści się cukier i berberys puści sok).
Po tym czasie odcedzamy sok, zalewamy go spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na około 3-6 miesięcy do ciemnego miejsca.